TM BYGGSERVICE

Altan

Att bygga altan i Göteborg är ett relativt småskaligt projekt som samtidigt höjer trivseln där hemma en hel del. Om du är händig och har en jämn och stabil markgrund runt ditt hus kan du utföra altanbygget på bara några dagar. Samtidigt är det lätt hänt att projektet drar ut på tiden. Därför kan det vara fördelaktigt att ta hjälp av proffs för att ro iland bygget. Dessutom kan du då känna dig säker på att resultatet blir perfekt!

Här följer bilder från de senaste jobben vi utfört när det gäller altaner, staket och dylikt.

badrumsrenovering Göteborg

TM BYGGSERVICE

Har du tänkt bygga altan i Göteborg?

Vi är duktiga på att bygga altan i Göteborg med omnejd. När du anlitar oss får du en proffsig samarbetspartner som bygger en säker och hållbar altan åt dig. Vi genomför ditt projekt enligt konstens alla regler och levererar en helhetslösning. Vi bygger altaner i hela Göteborgsområdet. Oavsett om du bor i Kortedala, Bellevue, Aröd, Backa, Lundby, Eriksberg, Majorna, Toltorp, Högsbo, Partille eller någon annanstans i Göteborgsområdet ställer vi upp när det vankas altanbygge.

Ta kontakt med oss idag för att få en kostnadsfri offert på altanbygget!

Därför bör du anlita oss för ditt altanbygge

Det är ganska populärt bland hemmafixare att utföra altanbygget på egen hand. Därför känner sig många villaägare nödgade att själva ta sig an projektet. Men vår erfarenhet är att resultatet blir bättre när du tar hjälp av professionella hantverkare. Till exempel har vi koll på allt från hur man dimensionerar en altan till vilka material som passar bäst. Vi kan även designa altanen så att den går bra ihop med byggnaden. På så vis kan du vara säker på att den nya altanen passar bra ihop med husets övriga karaktär och ger din bostad ett stort lyft.

Dessutom arbetar vi med stor precision och säkerställer att det inte går åt mer material än nödvändigt till bygget. Detta är en ack så viktig egenskap hos en professionell hantverkare i tider av höga råvarupriser. När virket är dyrare än vanligt vill du ju hålla nere kostnaderna genom att använda materialet sparsamt.

Du kan gärna kontakta oss när du behöver en aktör som ägnar sig åt totalentreprenad, d.v.s. att vi ansvarar för hela projektet från start till mål. Men vi kan även hjälpa till att utföra enstaka arbetsmoment om du endast vill att vissa delar av bygget utförs av oss. Som du märker har du mycket att vinna på att anlita oss när du vill bygga altan i Göteborg!

TM BYGGSERVICE

Låt dig inspireras när du vill bygga altan i Göteborg

Du kanske har funderat på att skaffa en altan utanför köket för att få till en trevlig matplats utomhus med möjlighet till grillning? Eller så vill du kanske bygga altanen utanför ditt vardagsrum för att kunna skapa en bra yta att umgås på ute? Det finns många möjligheter att välja mellan och altanen kan ge dig en mysig oas i trädgården. Du kan använda den för att ligga och sola på, mingla eller bara koppla av utan att naturen blir alltför påträngande.

Genom att bygga en altan kan du höja värdet på din bostad. Därmed kan ett altanbygge även vara en bra investering utöver att den också höjer trivselfaktorn rejält. Altanen är nämligen en väldigt härlig och trivsam plats vistas på. Om du inreder den på rätt sätt kan du dessutom använda den året runt som ett slags uterum.

Altan med räcke – Om du inte bara bygger ett plant trädäck kan det vara värt att komplettera med ett räcke. Räcket skyddar dig själv och dina familjemedlemmar från otäcka fallolyckor. Det finns dock flera olika varianter när det kommer till räcken. Om du vill ha en altan med ett räcke som inte stör din utsikt kan du välja ett räcke i glas.

Inglasad altan – För att skapa ett trevligt och användbart uterum på altanen bör du överväga att glasa in den. Även här finns det flera olika varianter att ta ställning till, såsom öppningsbara glasfasader eller en fast inglasning.

Altan med pergola – Om du vill få skydd mot såväl regn som sol kan du vilja ha ett tak på altanen. Då kan du även välja att bygga en altan i Göteborg med så kallad pergola. En sådan blir nämligen inte lika mörk, murrig och tråkig som om den hade stängs in under ett tak. På pergolan kan du hänga upp en segelduk om du vill, eller ännu hellre odla klängväxter och annat grönt som förvandlar altanen till ett grönt uterum.

Upplyst altan – Redan när du befinner dig i startgroparna med altanbygget kan det vara värt att skänka en tanke åt belysningen. Genom att bygga en altan som är upplyst kan du använda altanen även efter mörkrets infall. Om den har ett räcke kan du med fördel montera belysningen på stolparna. Du kan även välja att montera mysiga downlights som gör att mys-stämningen bibehålls långt in på kvällen. En annan variant är att hänge belysningen ovanför altanen.

Dessa regler gäller kring bygglov för altan

Många villaägare frågar sig hur stor altan man får bygga utan bygglov. Det är dock inte bara storleken på altanen som är viktig att hålla koll på – även placeringen är viktig. Huruvida du behöver ett bygglov för altanbygget eller inte beror nämligen även på var och hur altanen är tänkt att byggas.

För att du ska kunna bygga altan i Göteborg utan bygglov behöver altanen placeras i direkt anslutning till ditt hus. Den får med andra ord inte byggas fristående. Dessutom ska den inte sträcka sig längre än max 3,6 meter ut från huskroppen. En annan viktig faktor att ta i beaktande är att altanen inte får placeras närmare tomtgränsen än 4,5 meter. Den får inte heller ha en höjd som överstiger 1,8 meter inklusive staketet.

Du behöver med andra ord ansöka om bygglov om du vill kunna bygga din altan på ett annat sätt än det som specificeras ovan. Ett exempel på en sådan situation kan vara om altanen ska byggas på en tomt som sluttar. Då kan den nämligen behöva vara högre än 1,8 meter som högst och dessutom bildas ett utrymme under altanen. Ett annat exempel är om du vill kunna bygga altanen närmare grannen än 4,5 meter från tomtgränsen. Då krävs att du får din grannes medgivande för att bygget ska vara godkänt.

Bygg till en altan till ditt attefallshus

Har du sedan tidigare ett attefallshus på din tomt? Om så är fallet kan du välja att bygga till en altan till attefallshuset. Genom att göra detta kan du ytterligare förhöja standarden på din trädgård. Altanen gör nämligen det lilla huset ännu mer hemtrevligt och praktiskt.

Innan du anlitar oss för att bygga altan i Göteborg till ditt attefallshus behöver du ha koll på reglerna kring bygglov. Precis som fallet är när du ska göra ett altanbygge till ditt hus kan nämligen altanen till attefallshuset antingen vara bygglovsbefriat eller kräva ett bygglov. Det hela beror på hur det byggs och djävulen ligger i detaljerna.

För att bygget ska vara bygglovsbefriat behöver ditt attefallshus först och främst klassas som ett komplementbostadshus. Det betyder att byggnaden är avsedd för att bo i. Om huset används för något annat ändamål betraktas det istället som en komplementbyggnad och då är reglerna annorlunda.

Du har rätt att bygga en altan till ditt attefallshus utan bygglov om huset uppfyller ovan nämnda kriterier samt att altanen inte är mer än max 1,8 meter hög. Det eventuella staketet kring altanen är inte inräknat i detta mått och kan därför vara högre än så. Altanen kan inte heller sträckas längre ut från byggnaden än som mest 3,6 meter. I annat fall krävs ett bygglov för altanbygget.

Utnyttja ROT-avdraget när vi bygger din altan

Visste du att du kan få rotavdrag när du anlitar oss för att bygga altan i Göteborg? Så länge som altanen byggs samman med ditt hus räknas altanbygget som rotarbete. ROT är en förkortning som står för reparation, ombyggnad och tillbyggnad. ROT-avdraget är en statlig subventionering som gör att d u kan få avdrag på arbetskostnaden när du anlitar hantverkare.

Räkneexempel
Arbetskostnad: 50 000 kr
Materialkostnad: 20 000 kr

Totalkostnad före ROT-avdrag: 70 000 kr
ROT-avdrag: 15 000 kr (30 % av arbetskostnaden)

Ditt pris med ROT-avdrag: 55 000 kr

Du kan få ett rotavdrag på högst 50 000 kr per år. Avdraget gäller för arbetskostnaden och inte för materialkostnader eller andra slags kostnader. Kontakta oss för att få en prisuppskattning med ROT-avdrag samt mer information om hur du kan få detta avdrag!

TM BYGGSERVICE

Vanliga frågor om att bygga altan i Göteborg?

Vad kostar det att bygga altan per kvm?

Ett ganska vanligt altanbygge kostar generellt sett cirka 1 500 – 2 000 kronor per kvadratmeter. Detta är ett generellt pris som exkluderar ROT-avdraget och priset kan variera beroende på flera olika faktorer. Kontakta oss för att få en prisuppgift på ditt projekt!

Vem kan bygga altan i Göteborg?

Egentligen kan nästan vem som helst försöka sig på att utföra ett altanbygge. Om du vill få ett riktigt bra slutresultat rekommenderar vi dock att du tar hjälp av professionella hantverkare. Vi är proffs på att bygga altan i Göteborg och hjälper dig gärna med bygget!

Kan man bygga altan utan bygglov?

Ja, du kan slippa att ansöka om ett bygglov för ditt altanbygge. Detta förutsätter dock att du uppfyller de kriterier som gäller för att få bygga altanen bygglovsfritt. Ta kontakt med oss för att diskutera förutsättningarna kring ditt specifika bygge så berättar vi om det är bygglovspliktigt!

Hur stor altan får man bygga utan bygglov?

En bygglovsfri altan får inte vara längre än 3,6 meter och inte högre än 1,8 meter. Om altanen är större än så krävs vanligtvis ett bygglov. Bygger du ett standardiserat trädäck i marknivå krävs generellt sett inget bygglov.

Hur nära tomtgränsen kan man bygga altanen?

Du får inte placera altanen närmare tomtgränsen än 4,5 meter utan din grannes godkännande. Om du har grannens medgivande har du möjlighet att bygga altanen närmare tomtgränsen än så.

Är inglasad altan en biyta?

Ja, en biyta är ett utrymme som har inrättats på ett sådant vis att det finns en begränsad möjlighet att använda utrymmet under en viss del på året. En inglasad altan är ett sådant exempel.

Är ett trädäck bygglovspliktigt?

Nej, ett vanligt trädäck som byggs i marknivå är generellt sett inte bygglovspliktigt. Du behöver däremot ansöka om bygglov om ditt altanbygge räknas som en tillbyggnad eller nybyggnad. Detsamma gäller om altanen på ett betydande sätt förändrar byggnadens yttre utseende.

Varför bör jag inte olja min altan?

Du kan välja att olja in din altan om du önskar göra detta. Det kan dock vara värt att avstå från det då oljan bildar en film när du applicerar den på altanen. Ganska snart blir då träet mörkt och trist, och slutligen blir det helt svart och fult.

Är det svårt att bygga altan?

Det beror på. Det kan vara ganska enkelt om du inte gör altanbygget särskilt komplicerat. Däremot kan det bli betydligt svårare om du väljer att bygga altanen på höjden. Därför gör du bäst i att ta hjälp av hantverkare med erfarenhet av att bygga altan i Göteborg.

När kan man börja bygga altan?

Den bästa tiden att bygga altan är när våren är i annalkande. Då kan du utföra altanbygget för att ha altanen redo till sommarens umgänge utomhus. Men det går förstås lika bra att bygga den på sommaren eller hösten.

Kan man bygga altan när det regnar?

Generellt sett är det ingen bra idé att bygga altan när det regnar. Det finns nämligen en risk att träet krymper på grund av vätan. Om man lyckas hålla träet relativt torrt behöver dock inte nederbörden sätta stopp för altanbygget.

Gäller ROT-avdraget för altanbyggen?

Ja, du kan bygga altan i Göteborg och få rotavdrag på arbetskostnaden. Detta så länge som trädäcket eller altanen ifråga byggs samman med din villa. Du får då ett avdrag som motsvarar 30 % av arbetskostnaden. Du kan däremot inte utföra altanbygget på egen hand och få ROT-avdraget.

Kontakta oss

Är du redo att göra verklighet av det projekt som du har gått och funderat på? Kontakta då oss för att diskutera projektet och för att få en prisuppskattning på arbetet. Vi kan också komma med bra tips och förslag på dina funderingar och tankar om kommande snickeriarbeten.

&

TM Byggservice

Besöksadress

Nellickevägen 22
412 63 Mölndal